OFV enig i hovedprinsippene bak E134 som ny hovedvei mellom øst og vest

Forslaget om en ny, kortere og sikrere E134 som fremtidens hovedforbindelse mellom Østlandet og Vestlandet får stadig bedre tilslutning. Blant dem som i hovedtrekk deler prinsippene bak forslaget er Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV), fremgår det av et intervju med OFV-direktør Øyvind Solberg Thorsen, nylig publisert av Vegforum Øst–Vest.

– For oss har en god og sikker hovedveiforbindelse mellom øst og vest lenge stått høyt på agendaen. Vi har merket oss at Statens vegvesen nå går inn for E134, og ser at svært gode argumenter taler for denne løsningen, uttaler Solberg Thorsen i intervjuet på Vegforum Øst–Vests nettsider.

Veipolitiske prinsipper

Han understeker at detaljerte trasévalg ikke er en type problemstillinger OFV ønsker å gå inn i. Organisasjonen er heller ikke en forkjemper for bestemte strekninger, men for at en serie viktige veipolitiske prinsipper må legges til grunn.

– Regjeringen må velge en løsning som er pålitelig og trafikksikker året rundt. Veien bør også ha små høydeforskjeller og en standard som gjør det mulig å holde jevn fart, både av økonomiske årsaker og miljøhensyn. Det er også et viktig prinsipp for oss at nye hovedveier skal legges slik at strekningene blir kortest mulig, altså så tett opp til en rett luftlinje som det lar seg gjøre. Og vi er for alle tiltak som kan få ned kjøretiden, uttaler Solberg Thorsen i intervjuet. Dermed trekker han frem prinsipper som er identiske med dem Vegforum Øst–Vest har lagt til grunn for sitt løsningsforslag for ny E134, og som forøvrig også Aksjon Bedre Vei deler fullt ut.

Vil prioritere én hovedvei

OFV-direktøren er også enig i at man i første omgang bør kanalisere midlene mot én hovedtrasé, selv om Statens vegvesen i utgangspunktet ser for seg at det kan bygges ut to kryssinger på strekningen Oslo–Bergen.

– En realistisk vurdering av ressurstilgangen, sammen med behovet for rask utbygging, tilsier at det må investeres i én tilfredsstillende forbindelse mellom Norges to største byer før man bygger ut en til, sier han.

OFV ønsker ellers at overordnede nasjonale hensyn, og ikke lokale særinteresser, skal være avgjørende for valg av løsning og trasé:

– Hittil har det siste vært en utbredt praksis her i landet. Det er imidlertid svært viktig at regjeringen nå velger løsninger med høyest mulig samfunnsøkonomisk lønnsomhet, og at veinettet som binder landet sammen legges utenom byer og tettsteder, som til gjengjeld bør få en enkel og rask forbindelse til hovedveien.

God løsning

I et nasjonalt lønnsomhetsperspektiv ser OFV de regionforstørrende effektene av forslaget til ny E134 som interessante.

– Oslofjord-kryssingen i øst med tilknytning til E18 og E6, og ikke minst løsningen i vest med forgreninger til Haugesund og Bergen, gir god mening for oss. Det er snakk om kostbare traseer, men samtidig vil dette bidra til å øke den totale samfunnsnytten av prosjektet, sier Solberg Thorsen.

Særlig trekker han frem at de to tilknytningspunktene til E39 gjør E134 til en naturlig vei videre mot øst for hele strekningen fra Stavanger til godt nord for Bergen.

– Det er kanskje å gå langt å kalle løsningen et columbi egg, men den vil kunne få mange positive virkninger for store deler av landet. Og det er selvsagt viktig at trafikkprognosene regjeringen bruker som beslutningsgrunnlag får med effektene av at regioner bindes sammen på en ny måte, sier han i intervjuet.

OFV

Opplysningsrådet for Veitrafikken er en medlemsorganisasjon som representerer veibrukere, kollektivtransport, trafikksikkerhetsorganisasjoner og en rekke andre organisasjoner og bedrifter med tilknytning til vei og trafikk. OFV arbeider på politisk uavhengig grunnlag for å få politikere og myndigheter til å bygge tryggere og mer effektive veier i Norge. I tillegg er organisasjonen en viktig leverandør av vei- og bilstatistikk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vegvesenet planlegger 200 nye prosjekt i hele landet – kun 18 km ny møtefri vei
Statens vegvesens har 200 veiprosjekter og utbedringer under bygging og planlegger oppstart av inntil 200 prosjekter mellom 2025 og 2030. Dette vises i Staten vegvesens gjennomføringsplan for årene 2025–2030 som ble publisert onsdag.
15.04.25 trafikksikkerhetsforeningen.no
Avlyser konkurranse for rekordavtale
Konkurransen om rammeavtale for rådgjevings- og prosjekteringstenester til fellesprosjektet Arna-Stanghelle blir avlyst. Årsaka er at konkurransegrunnlaget viser seg å vere uklart. Dette er det naudsynt å rette opp i for å sikre ein effektiv konkurranse.
15.04.25 nrk.no
Ring 1: Store utfordringer
– Stengingen av Ring 1 har gitt store utfordringer for trafikkavviklingen vest for Oslo. Sammen med Statens vegvesen har vi lenge jobbet med å finne tiltak som kan bedre den trafikale situasjonen. Statens vegvesen foreslår nå å etablere tungtrafikkfelt på E18 mellom Asker og Holmen.
NLF har fått gjennomslag: Vegvesenet foreslår tungtrafikkfelt på E18
Etter et omfattende påvirkningsarbeid har Norges Lastebileier-Forbund (NLF) fått gjennomslag for et forslag om å etablere et tungtrafikkfelt på E18 mellom Asker og Holmen. Statens vegvesen har også lagt frem et forslag om å teste samkjøring for elbiler på strekningen fra Holmen til Sandvika. Begge tiltakene skal bidra til å avhjelpe trafikkproblemene etter stengingen av Ring 1.
Denne brua frå 1936 er framleis europaveg mellom aust og vest
Politikarar i fleire kommunar har fått nok. Dei vil innføra bompengar for å få oppgradert europavegen til Oslo, som framleis går over ei nesten 90 år gammal bru.
14.04.25 nrk.no
Parkering: 1 million bøter i Norge i fjor
I fjor ble det skrevet ut hele én million parkeringsbøter i Norge. 41 prosent av de som klager, får medhold.
11.04.25 motor.no
Scroll to Top