Norges største tunnelprosjekt: 25 milliarder i byggekostnad

Kart som viser den aktuelle strekningen. (Illustrasjon: Statens vegvesen)

Det er et formidabelt tunnelprosjekt som nå er kjørt i gang når Statens Vegvesen og Bane NOR har startet sitt fellesprosjekt E 16 og Vossbanen Arna-Stanghelle. Faktisk er dette så stort at byggherrene inviterte til markedsdialog, for å skape attraktive kontrakter. Dette skjedde ved at de entreprenører og rådgivere som var interessert, fikk lov til å gi sine innspill til en foreslått kontraktsstrategi i en-til-en samtaler med prosjektledelsen.

Prosjektsjef Katrine S. Erstad har vært tydelig på at de interesserte aktørene ville få en plan for hva som kommer fremover, og ikke minst innsyn i sentrale elementer ved prosjektet. Hensikten er å få de interesserte til å involvere seg tidlig, og ikke minst åpne for muligheter for å komme til med ideer rundt kontraktsstrategien.

Foreløpig er det «god» tid frem til hovedentreprisen, som ikke trilles i gang før i 2024/25, men skal man få den forutsigbarhet og dialog med markedet som er ønskelig fremover, er det viktig å dra i gang samtalene allerede nå, har Erstad uttalt.

Byggestarten blir i 2024, og datoer for flere entrepriser vil komme fortløpende når man har mottatt en investeringsavgjørelse.

Denne måten å arbeide på vil kunne sees som et forsøk på å skape bedre rom for norske, mindre aktører i fremtidige samferdselsprosjekter. Som kjent har entreprisene blitt stadig større i de senere årene, og arbeidsfelleskap fra blant andre Italia og Spania har landet store prosjekter som norske selskaper i praksis har vært forhindret fra å delta i på grunn av norsk konkurranselovgivning.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For første gang er verdien til norske veier regnet ut. Tallet overrasket selv vei direktøren.
Statens vegvesen har betalt 1,2 millioner kroner for å få regnet på veiens verdi. Men nekter for at regnestykket skal brukes som trumfkort for å bygge mer vei.
aftenposten.no 16.02.23
Veien er en inntektsgenerator
Ingrid Dahl Hovland, veidirektør Statens Vegvesen
aftenposten.no 16.02.23 
Tapte ny beboerparkering-avstemming: – Nå må folk i Stovner våkne og se hvem som er i ferd med å lure dem og gjøre dem enda fattigere
Voldsomt engasjement og frustrasjon rundt saken gjorde at Rødt Stovner på nytt stilte forslag om avskaffelse av beboerparkering. — Parkeringsreglene er en pest og plage for folk som bor i Stovner, mener Sammia Naz i bydelsutvalget for Rødt Stovner.
vartoslo.no 16.02.23 
Tordner etter ras på E6
Frank Sve (Frp) raser mot regjeringen etter nok et ras på E6. - Her handler det om å bruke pengene fornuftig, mener han.
31.10.22 trondheim.dagbladet.no
Endeleg opnar vegen: 7 år, 9 mrd. kroner og utsetjing på grunn av to par rulleskøyter
Vegen er den dyraste som nokon gong er bygd i fylket. Men prosjektleiaren trur ikkje Bergen kan ta i mot den kraftige trafikkauken som vegen er venta å gje.
31.10.22 nrk.no
Fellesuttalelse fra politikerne: – Splitting er fullstendig uakseptabelt
Fellesuttalelse fra politikerne: – Splitting er fullstendig uakseptabelt
30.10.22 ringblad.no
Scroll to Top